24. ročník Novobydžovského poháru

14.04.2013 14:36

24. ročník Novobydžovského poháru

 

V sobotu 13. dubna 2013 se na místním kynologickém cvičišti konal již 24. ročník Novobydžovského poháru. Tyto tradiční závody se stávají lákadlem pro závodníky, kteří si chtějí prověřit schopnosti svých psů na začátku sezóny. Každým rokem si však získávají více a více obliby a to nejen u psovodů z královéhradeckého kraje. Stejně tak jako loni i letos museli organizátoři z kapacitních důvodů odmítat závodníky.

Soutěžilo se celkem v 5 kategoriích: ZZO, ZM, ZVV1, IPO3 (poslušnost a obrana) a ZVV1 stopa. Diváci mohli obdivovat krásnou poslušnost minibulteriéra, stopařské umění trpasličího pinče, radost z práce stafordšírských bulteriérů, ale i razantní zákusy rotvajlerů a špičkovou ovladatelnost belgických a německých ovčáků. Přestože se jednalo o závody v poslušnosti, stopách a obranách, na start se postavilo hned několik interšampionů krásy. Je potěšující, že i kříženci, nepracovní plemena a plemena malá se již běžně objevují na startovních listinách a dosahují pěkných výsledků.

Kvalifikovaní rozhodčí pan Jánský a pan Dlabola od 8h od rána do 16h posoudili přes 45 týmů. Práci figurantů výborně zastali pan Klimeš a pan Purma.

ZKO Nový Bydžov se rozhodlo reprezentovat 7 psovodů. Na stupně vítězů se nakonec probojovali hned dva – Michal Rejthárek se psem Coudym a Tomáš Vlček s fenou Cirou z Půlnočního dvora, kteří ovládli kategorii ZM. Z důvodů hárání feny Tomáše se o vítězi této kategorie rozhodovalo až v samotném závěru soutěže, kdy při shodném počtu bodů z poslušnosti (47 bodů), určil pořadí až výkon Ciry na obranách. Tam však Cira ztratila 3 body při vyštěkání a s celkovým počtem 94 bodů obsadila 2. místo hned za Michalem Rejthárkem, který si udržel pozici s 96 body. Výborný výkon z kategorii ZM podal na obranách i německý ovčák Villy Manepo Ideal slečny Anny Šolínové se ziskem 48 bodů z 50. Připravenost psů svědčí o dobrém zázemí a kvalitním tréninku i díky práci místních figurantů. V další kategorii ZZO se do první poloviny probojovala dvojice Milada Modrá a Alf Minibull z Kosova. Temperamentní minibulterér si získal svůj obdiv u řady diváků. Na stopařském poli obsadil Ing. Miloš Hušek se svým holandským ovčákem Isis Boyd´s Bullriding pěkné 5. místo.

Doufejme, že si Novobydžovský pohár udrží minimálně stejně dobrou úroveň a v příštím roce se bude těšit tak hojné účasti a výborného ohlasu u závodníků.

Za výborně zorganizovanou akci patří poděkování všem, kteří se podíleli nejen na náročné přípravě závodů, ale i těm kteří vytvářejí pracovní podmínky k tréninku našim závodníkům. Poděkování patří také sponzorům – ProPlan, město Nový Bydžov, Sharks, Falko – Milan Drlý, Jolana Mikulková. Proto nikdo neodjel domů s prázdnou. První tři umístění získali kromě krásných pohárů i superprémiové granule ProPlan a vítěz každé kategorie kvalitní fotoaparát. Díky fotografickému umění paní Ing. Šárky Pospíšilové si stejně jako loni i letos odvážel každý závodník samolepku svého psa a medaili.

 

za ZKO Nový Bydžov

Ing. Lenka Kořínková

jednatel

 

Výisledková listina

 FOTOGALERIE - všechny fotky ze závodů